Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 september 2019

HeArtGallery

Er is de afgelopen week veel te doen geweest over de sluiting van HeArtGallery. Na alle commotie, vonden wij, als coalitiepartij, het redelijk om een reactie te geven.

Wij citeren: “Niets ten na dele van de amateurkunst, maar om die onder één dak te brengen met de professionele beeldende kunst is een onderschatting van wat kunst voor deze stad, haar inwoners en bezoekers kan betekenen. De professionele beeldende kunst moet zelfstandig blijven, met een eigen podium in de binnenstad van Hengelo.” Was getekend mw. Verstappen, Ateliers ’93, dhr. van Dijk, 074PK en dhr. Noltes van HeArtGallery.

De term amateurkunst heeft in dit citaat een negatieve klank. Kunst is dichterbij dan je denkt. Wij bieden graag voor alle kunst een podium.

Wij missen bij de eerder genoemde vertegenwoordigers van de professionele beeldende kunst elke wil tot samenwerking met bijvoorbeeld Oyfo. De initiatiefnemers van de petitie willen per sé een eigen onderkomen hebben, onafhankelijk en met eigen podium. Bij dit model is het niet passend om een forse structurele subsidie van bijna een half miljoen euro van de gemeente te eisen. Dit gaat onder meer ten koste van de eigen onafhankelijkheid.

Voor de subsidievraag is geen plan ingediend waarbij
bijvoorbeeld gekeken werd naar hoe HeArtGallery naar een zelfstandig, onafhankelijk podium kan groeien. Er is niet gekeken naar een alternatieve, goedkopere locatie of een meer efficiënt kostenmodel.

De initiatiefnemers beweren dat de gemeente Hengelo “geen cent voor cultuur overheeft”. Dit is feitelijk onjuist en verhard daarmee de discussie waar niemand bij gebaat is. De gemeente Hengelo heeft dit jaar aan de sector cultuur voor 3,9 miljoen euro aan subsidies verleend. Voor meer informatie klik hier.