Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 23 februari 2018

Interview met Marc ten Barge D66 Hengelo

‘We moeten het gezamenlijk belang weer vooropstellen’

Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In het Hengelo’s Weekblad lichtte Marc ten Barge (43), lijsttrekker van D66 Hengelo en in het dagelijks leven Netwerkmanager bij de Twentse Zorgcentra, een aantal typische D66-punten toe.   

Wat is voor u het mooiste stukje Hengelo en waarom?

“Voor mij is dat de haven van Hengelo. Onze stad is ontstaan op een plek waar drie beken samenkomen. Het is dus een echte waterstad. Water staat voor verbinding en het is tevens een levensader, ook voor Hengelo. Als je op de Oelerbrug staat en je kijkt richting Enschede dan zie je bijvoorbeeld het High Tech Systems Park, AkzoNobel en Twence liggen. De haven is letterlijk een bron van energie voor de stad, ondernemerschap en avontuur komen er bij elkaar. Het liefst had ik voor de foto op de nieuwe Boekelose brug gestaan, want die symboliseert voor mij het innovatieve Hengelo van nu. Maar de nieuwe brug is er nog niet, vandaar dat ik heb gekozen voor de Oelerbrug.”

Wat onderscheidt uw partij het meest van de andere partijen?

“Dat is het optimisme binnen onze partij, onze open houding en het respectvol omgaan met anderen. Dat zit echt in onze fractie en dat stralen we uit. Eventuele problemen lossen we met elkaar op. We focussen niet op tegenstellingen, maar kijken liever op welke punten we elkaar wel kunnen bereiken.” Marc geeft een voorbeeld: “Vroeger waren de textielfabrikanten elkaars concurrenten, maar ze zorgden er wel gezamenlijk voor dat er door middel van een spoorlijn een verbinding kwam met het Ruhrgebied. Het wordt hoog tijd dat we in Hengelo het gezamenlijk belang weer vooropstellen.”

U mag één dag de baas van Hengelo zijn. Wat zou u direct doen?

“We zouden met z’n allen eens een geweldig feest moeten bouwen in deze stad. Focus op de vooruitgang met een positieve insteek. Ik heb ook al een ludieke naam bedacht: het ‘Twenty Eighteen’ festival.” Hij ziet het al helemaal voor zich: “De Markt wordt de feestlocatie, want daar mag wel wat meer reuring komen. Het wordt een festival met kunst, mode en cultuur. Met medewerking van lokale ondernemers die de catering verzorgen en optredens van Herman Finkers, Vandenberg’s MoonKings en Ilse de Lange op het podium. Een feest voor en door Tukkers.”

Waar wilt u over vier jaar trots op zijn?

“De afgelopen jaren hebben we met het college voortgeborduurd op goed onderwijs en goede zorg. Dat staat en dat willen we ook vooral behouden. Nu is het tijd om te investeren. Over vier jaar wil ik concrete resultaten zien van de zaken die we nu van plan zijn te gaan doen. Voor wat betreft de binnenstad willen we het ondernemerschap aanjagen, burgerinitiatieven ondersteunen en we gaan echt werk maken van de verduurzaming van Hengelo. Verder hoop ik dat we tegen die tijd nog steeds worden gezien als een prettige, progressieve en verbindende partij met oog voor kansen.”

Dan het laatste punt. “Dat is wat meer persoonlijk”, zegt hij. “Er is tegenwoordig veel kritiek op politici in het algemeen. De buitenwereld ziet ons nogal eens als onbetrouwbare en egoïstische plucheklevers. Hopelijk is dat beeld over een paar jaar enigszins bijgesteld. Ik zou trots zijn als ik daaraan heb kunnen bijdragen.”