Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 10 februari 2018

D66 Hengelo wil van het gas af

Nu is het nog zo dat 96% van de huizen in Nederland gas gebruikt voor de verwarming. D66 Hengelo wil dat wordt onderzocht welke woonwijken van het Groningse gas af kunnen. Dan kunnen snel stappen gezet worden om huizen niet te verwarmen met Gronings gas, maar met schone energie. Ook nieuwbouwhuizen worden nog steeds verplicht aangesloten op het gasnet. Daar wil D66 een einde aan maken.

Fractievoorzitter van D66 Hengelo Marc ten Barge: “Het is niet uit te leggen dat nieuwbouwhuizen nog steeds verplicht op het gasnetwerk worden aangesloten. Het gas raakt op, Groningen beeft en de Aarde warmt op, we moeten er dus voor zorgen dat onze huishoudens geen gas meer nodig hebben. Dan hoeft er ook geen gas meer in Groningen te worden opgepompt.”

Schone energie

Er worden in Nederland naar verwachting tussen 2017 en 2021 ongeveer 230.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Door een voorstel van D66 heeft de Tweede Kamer besloten dat nieuwbouw in principe niet meer wordt aangesloten op het gasnetwerk. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn om een nieuwbouwhuis of een nieuw bedrijfspand wel aan te sluiten op het gas, kan de gemeente een uitzondering maken. Ook bestaande wijken kunnen van het aardgas af. Ten Barge: “Er zijn vele manieren om je huis te verwarmen met schone energie, zoals het warmtenet, zonneboilers en warmtepompen. D66 Hengelo wil nu aan de slag. Dan zijn we straks ook niet afhankelijk van Russisch gas.”

Nederland gaat van het gas af

Op dit moment telt Nederland 7 miljoen gasaansluitingen. Er is dus haast geboden om snel van het gas af te komen, te beginnen bij nieuwbouwwijken. De aanleg van gasnetten in nieuwbouwwijken kost Nederland jaarlijks 100 miljoen euro. Een gasnet gaat al snel 40 jaar mee. Als een nieuwe wijk nu op het gasnetwerk wordt aangesloten, dan moet dat later alsnog vervangen worden door andere vormen van duurzame energie. Daarmee jaag je gemeenten en huizenbezitters onnodig op kosten.

De eerstvolgende raadsvergadering zal de fractie van D66 Hengelo de Motie: Zo snel mogelijk uitvoeren van schrappen gasaansluitingplicht indienen om Hengelo van het gas af te krijgen.